HTML

A mi Veresegyházunk

Közösségi blog Veresegyház mindennapjairól. Szeretnél szerkesztő lenni? Írj egy e-mailt: horvath.zalan@index.hu Hozzászólnál? Regisztráj a www.pass.inda.hu oldalon!

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Gyermekbántalmazás

2008.02.20. 15:52 :: Őrző

A legtöbb erről szóló cikk, vagy neten elérhető olvasmány a szülőkről és a közvetlen környezetben fellelhető elkövetőkről ír. Mi történik akkor, ha az iskolában vagy más kötelező oktatási helyszínen történik a bántalmazás? Ez lehet lelki, fizikai, szexuális bántalmazás. Mikor derül rá fény? A lelki bántalmazás az, amit legnehezebb felismerni, bár a gyerekek viselkedése árulkodó: ha nem szeret járni oviba, suliba. Ha hasfájásra panaszkodik, esetleg hány indulás előtt. Ha mindent elkövet, hogy megússza ezt a napot.

Gondolunk-e mi szülők erre a lehetőségre? Van-e elég időnk arra, hogy beszélgessünk gyermekünkkel és felismerjük ennek a lehetőségét?

Annyiszor megtiszteltek már bennünket szülőket a gondatlan, elhanyagoló, bántalmazó stb szavakkal, hogy nem vennénk észre ha mások tennék ezt gyerekünkkel?
 
Mielőtt bárki a legszörnyűbb dologra gondolna, emlékezzék vissza a saját gyerekkorára. Mindannyiunk emlékei között él legalább egy olyan hivatalosan tisztelendő személy, akire nem szívesen gondolunk. Például Marcsi néni az oviból, aki úgy kiabált velünk, hogy beleremegett a lábunk is. Vagy Ildikó néni, aki kedvesen rázogatott minket, miközben a nyakunkról majd leesett a fejünk. Vagy Xy, aki kokikat osztogatott a gyűrűjével, vagy Bé, aki folyton pellengérre állított és megszégyenített. De ott a szamárpad, kizárás a játékból, a megalázó mindenki szemetét felszedető Csilla néni és még lehetne folytatni a sort.

Ez csak egy figyelemfelkeltő írás: tapasztaltál már hasonlót gyerekednél, de nem tudtad mit tegyél? Mert lehet ennél rosszabb is. A felnőtt elme nem ismer határokat. Mindenki ettől tart...

Azt tudnod kell, ha hallgatsz róla és nem véded meg a gyermeked, az olyan, mintha Te Magad követnéd el bántalmazását. Te leszel a passzív elkövető. Benned fog leginkább csalódni a gyerek, hiszen Te vagy a Szülője, Védelmezője: Ő kiszolgáltatott.

Egy gyerek veheti ezt természetesnek is. Te vagy az, akinek fel kell hívnia a gyerek figyelmét arra, hogy nem az! De arra mindenképp, hogy elmondja, ha ilyen történik vele. Mert ez az aminek nem kell együtt járnia a gyerekkorral. Ma Magyarországon minden NYOLCADIK gyermek valamilyen formában bántalmazott.  Szégyen? Igen! 
Te felelős vagy a gyermeked testi és lelki fejlődéséért! Rajtad kívül senki nem fogja megvédeni...
 
Én nem szeretem azt sem, ha valaki rászól a gyerekemre. Ne tegye! Mindenki nevelje a sajátját. Én is megteszem és Te is. Én tudom, hogy így van és Te is tudod.

                                       Figyeljünk a jelekre együtt!
                                      
                               Kérdezzük ki és hallgassuk meg gyerekeinket!

                         Segítsünk nekik és szeressük őket, ahogyan megérdemlik!

         Tartsuk tiszteletben jogaikat és ismertessük meg velük, mert ez az Ő érdekük!
                                                  
                                                 És...
Merjünk szólni az érdekükben, mert ha csak hallgatunk rosszabbra fordul minden, a beleegyezésünkkel... Nézd meg hova jutott ez az ország!? A gyermekek jogait tiporják leginkább lábbal a sárba. Hiába a sok aláírt egyezmény, azok sem ismerik akiknek be kellene tartania. Nézz utána bátran jogaidnak és védd meg! Merjünk szólni és merjünk nagyot tenni a kicsikért...

13 komment

Címkék: egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://veresegyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr81347280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poli1 2008.02.24. 18:01:24

"Én nem szeretem azt sem, ha valaki rászól a gyerekemre. Ne tegye! Mindenki nevelje a sajátját. Én is megteszem és Te is. Én tudom, hogy így van és Te is tudod."

Akkor is ha eppen az enyemet bantalmazza?

Ezuton kerek minden felnottet, hogy ha az en gyerekem szemetel, masokat bant, uvoltozik mint egy agyalagyult, rongal, akkor szoljon ra!!!

Mert nezd meg hova jutott az az orszag ahol senki nem tiszteli masok jogait, csak a sajatjat felti.

Mar elnezest, de nem igazan ertem ezt a cikket.
Arrol szol hogy bantalmazzak a gyerekeket az oviban, iskolaban?

Vagy csak ujabb ok arra hogy felni kelljen valamitol?
Igy sincs tisztelet a tanarok irant. Ez meg tovabb rombolja.

Nem ertem az egeszet.

pem 2008.02.25. 09:31:48

Nekem átjött a mondanivaló és szülőként tapasztaltam már agresszív pedagógust.Hol is lehet panaszt tenni? Ki hisz a gyereknek? A szülőket is rengeteg sérelem éri. És egy kiabálós, hajhuzgálós óvónő vagy tanítónő igen erős lelki-testi agressziónak teszi ki a gyereket. Nevelési tanácsadókban találkozni szorongó gyerekekkel és nem mindig a szülő az okozója. A tisztelet pedig kijár a gyereknek és a szülőnek is. És mindenkinek. Neked is.

ivi 2008.02.25. 09:54:23

Tiszteletre méltó az elkötelezett természetvédelmed, de a gyerekek védelmében is felléphetnél. Nekik is szüségük van rá. A mi ovinkban igenis rázogatják a gyerekeket. Erről többször beszámolt a gyerekünk. A lányunk osztálytársát pedig lekönnyűlányozták, persze a közönségesebb szóval. Előfordulnak ilyen esetek. Ez ellen csak kell valamit tenni? És nem kell Susu megsértődni, ha tanár vagy Te semmiképpen nem tartozhatsz az itt megemlítettek közé, hiszen írásaid nagyon szellemesek és közérdekűek. Te képviseled az elkötelezett, igaz, hivatásukat ennyi pénzért is ellátó lelkes pedagógus gárdát akik működtetik ezt az alulfinanszírozott gépezetet, ami épp ezért kezd lelketlen lenni.

Zsoszó 2008.02.25. 10:17:51

Lányok a tényeknél maradjunk! Hol szólt ez a figyelemfelkeltő írás arról, hogy üvöltözik a gyerek és szemetel és verekszik? Sehol. Nem a pedagógusok jogos ejnye-bejnyéjével van itt a baj. Hanem a valós, a hozzászólásokban fellelhető problémát kellene orvosolni. Ilyenek pedig léteznek. A tanár viselkedjen úgy, hogy méltó legyen a tiszteletre. Számosat ismerünk közülük. Akik nem ilyenek, mint a leírtakból láthatjuk is, miért vannak gyerekközelben? Az én fiamat se üvöltse le senki. Javaslom címkézzük fel a gyerekeket: leüvölthető és üvöltés ellen védett. Az enyém az utóbbit fogja viselni. Maradjanak csak használatban a pedagógia humánus megoldásai. Ebben egyet is érthetnénk akár. Üdv.

Hugi 2008.02.25. 10:35:27

Tudja valaki, hogy a Gyesen és gyeden lévő anyukák nagyobb gyerekei miért nem lehetnek egésznapos ovisok? Esőben, télen hóban nagyon nehéz elmenni sokszor két kisebb gyerekkel is délre a nagyobbakért. Délután már lenne aki felügyeli a kicsiket, hogy el tudjam hozni a nagyot. De így, kész szenvedés hiszen felborul a napi ritmus álmosak stb. Ráadásul az oviba nem is engednek be minket. Állhatunk ott átfagyva várva a bebocsátást. És az ovodaköteles korú gyerekeknek is csak fél nap engedélyezett. Nem ezt nevezik diszkriminációnak? Nagyon hátrányosan érint minket ez az egész.

Poli1 2008.02.26. 09:09:53

Nem vagyok tanar. Az a problamam az egesszel, hogy hiaba akar barmit a elerni a tanar ha a szulo nem all mogotte.

En es a cikkiro is gyerekre raszolasrol es nem uvoltozesrol szolt. "ha valaki rászól"
Annak en sem orulnek ha osszeverve jonne haza mert megrugdosott egy szemeteszsakot. (Hallottam ilyet)
Ebben a valaki raszolban az sincs hogy a pedagogus tenne. Valaki. Barki.
Sok olyat lattam, hogy a gyerek rombol a jatszoteren anyuka meg ul es nezi. De edes! Milyen jol elvan! Ja. Vegul is. Kesobb felnottkent szemetelhet, beallhat a rokkant helyre es akkor se szoljak ra?

Hugi nem erre valaszolt de kerdesere a valasz engem is nagyon erdekelne. Mi is ebben a cipoben jarunk, csak a nagyobbikat fel napra sem vettek fel. Mondjuk Foton olyat is hallottam hogy a kisebbiket felvettek bolcsibe a nagyobbikat meg oviba nem. :-)

pem 2008.02.26. 09:56:32

Valóban probléma amit felvet Susu és Hugi. Az erdőkertesiek viszont járhatnak a mi óvodáinkba... Hogy is van ez akkor? Az óvodai beiratásnál előnyt kell hogy élvezzenek a helyi lakosok szülők gyerekei,akiknek szülei dolgoznak. A fennmaradó helyekre fel lehet venni olyan gyereket akinek a szülei itt dolgoznak veresen. Azután következnek a többi helyiek és legvégül a külhoniak. Nem hiszem hogy olyan sok helyünk lenne hogy mindenki belefér ebbe. A kártyákat meg nem terítik ki szokás szerint.

Őrző 2008.02.26. 10:23:11

Javaslom - akit érdekel az eredeti téma - , hogy olvassa el Herczog Mária: Gyermekbántalmazás című könyvét. Az író gyermekpszichológus és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja.

Poli1 2008.02.26. 11:07:00

Ivi! Ki mondta hogy nem lepek fel a gyermekek vedelmeben?
Az iras elso felevel nem is volt bajom.
Bar az problema, hogy altalaban rosz szinben tunteti fel a cikk a pedagogusokat.
Azzal a mondattal volt bajom amit kiemeltem.

Igy hogy Orzo megadta ezt a konyv cimet (valoszinuleg el is olvasom) erthetobb is miert kerult ez ide.

Az meg hogy meg tudsz rola, szolt a gyereked es meg mindig razogatjak a gyereket az oviban, az teged minosit egyedul!
Amiatt ne engem tamadj!

ivi 2008.02.27. 10:01:54

Kedves Susu! Nem írtam, hogy az én gyerekemet rázogatják. Csak azt, hogy mesélt erről a gyerek. Szerintem nincs olyan szülő aki ezt megtudván nem tesz semmit. De az is lehet, hogy nem tudnak róla hiszen a gyerekek nem nindent mondanak el otthon. Főleg nem ha mondjuk az mondják nekik ha ezt otthon elmondod, akkor az ágyad alól kimászik a kígyó és reggelre felfal. A gyermek ezt el is hiszi mert számára a képzelet és a valóság ugyanaz vagy legalábbis nem különült el. Vekerdi Tamás ezt nagyon szépen megfogalmazza Kicsikről nagyoknak című könyvében. Lám tényleg beindult ez a vita. Még szerencse, hogy vannak félre értések. Susu, te montad másoknak hogy van ez az oldal? Én igyekszem, mert sok infot találhatunk veresről, ami egyébként nem jut el mindenhova. Ja és bocsi ha megsértődtél. Nem ismerjük egymást.

Poli1 2008.02.27. 15:17:50

Kedves Ivi!
Itt egy nagyon nehez kerdeshez erkeztunk. Ha nem az enyemet razogatjak, de tudok rola, akkor kell tennem valamit?
Persze, mondjuk elsore. Masodjara belegondolunk, hogy ha sokat ugralunk holnap mar a mienket is razogathatjak. Vagy ha a razogatas veget is er, akkor is megbelyegzett lesz a gyerek.
Nekem meg csak most jonnek ezek a megoldando feladatok. Kinek milyen tapasztalata van ezen a teren?
Esetleg ha egy "szakerto" is idetevedne, irhatna.
Akar tanar, akar gyerekvedelmis.
Mondtam masoknak is ezt a blogot. Egyeb Veresi forumokon is probaltam hirdetni. Ez csak egy, a szulokben eros erzelmeket felkavaro tema, szuletett is sok hozzaszolas.
Jo volna ha a tobbi, a varosrol szolo bejegyzes alatt is ilyen pezsges lenne!

Ann 2008.03.05. 11:36:15

sziasztok!
a rázogatós ovival kapcsolatban, én is kiváncsi lennék egy szakértő véleményére. bár a "tettes ovónő/k" is szakértőnek számítanak! (?)
az én véleményem az, ha valaki ilyet lát, azonnal tisztázni kell, szólni szülőnek, ovónőnek, ovoda vezetésnek!
azt még jó volna tudni, melyik ovoda ez, hogy elkerülhessem.
más: DÉLBEN NEM KÜLDHETIK HAZA A GYEREKEDET, MERT OTTHON VAGY A KISEBBEL!!!! Ne hagyd!!! a normatívát egész napra veszi fel az ovoda, függetlenül attól, h van-e kisebb testvér. Gusztustalan, amit csinálnak!

devi 2008.03.12. 13:17:41

Tisztelt Olvasók és Hozzászólok!

Magam részéről, miközben egy felöl egyetértek Őrző - gyermekekink védelmében ihletett levelével, szeretném, ha nem tévesztenénk szem elől az "érem" másik oldalát sem. Történetesen arra gondolok, hogy sok -egyébként felkészült, és elhivatott - pedagógus gombóccal a torkában, gyomorgörccsel lépi át az osztály küszöbét. Mert nagyon sok "édi-bédi" gyermek a beszólásaival, vérlázító viselkedésével, a tanár iránt mutatott legcsekélyebb tisztelt nélkül, valósággal ellehetetleníti a tanítást. Azután mire a tanár reagálhatna közli, hogy "vigyázz, mert beküldöm az apámat, aztán nézhetsz!"... ÉS az apa tényleg bejön, ilyenkor, mert szülőire, fogadó órára, arra nem, de erre bejön. ÉS fellép a gyermeke védelmében, és határozottan felhívja a figyelmet, hogy az ő gyermekére ne merjen rászólni senki, mert..., és ki ne merje küldeni az osztályból, akkor se, ha a viselkedése miatt nem lehet tanítani, mert ..., stb. Ez nem egy ritka eset, ez mindennapos,- ahogy ezt a tanároktól hallom -.
Én igyekszem következetesen, és viszonylag szigorúan nevelni a gyermekeimet, de ettől még előfordulhat, hogy nem tesz valamit jól. Miért ne szólhatna rá ilyenkor az aki ezt észreveszi. Szóljon csak rá, és figyelmeztesse, hogy nem jól viselkedett. Én nem lehetek mindig mellette. Persze ne ordítozzon vele, és ne bántsa, mert attól én is "anya tigrissé" változnék.
Hozzászólásommal csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a nagy "gyermekvédelemben" ne feletkezzünk meg arról, hogy a gyermekeknek nem csak jogaik vannak, hanem kötelességeik is, és az a mi kötelességünk, hogy erre éppúgy megtanítsuk őket, mint a jogairkra.
süti beállítások módosítása