HTML

A mi Veresegyházunk

Közösségi blog Veresegyház mindennapjairól. Szeretnél szerkesztő lenni? Írj egy e-mailt: horvath.zalan@index.hu Hozzászólnál? Regisztráj a www.pass.inda.hu oldalon!

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Mi újság a medveotthonban?

2008.02.12. 12:15 :: VA

Felkerestük az otthon vezetőjét, aki készségesen állt rendelkezésünkre, és sok újdonságról is beszámolt.
Kuli Bálint elmondta, hogy jelenleg 42 barnamedve és 26 farkas él az otthonban, Ezek száma gyakran változik a szaporulat miatt. Emellett számos suta, bak, vaddisznó, kecske és mangalica is él az otthonban. Ennek ellenére más állatfajok betelepítését nem tervezik, szeretnék megtartani fő profilként a medvék és a farkasok nevelését.

A medveotthon jelenleg szűk költségvetésből gazdálkodik. Az állatpark éves fentartási költsége meghaladja a 30 millió forintot. Igen nagy segítséget jelent tehát a látogatók és az állatbarátok felajánlásaiból származó összeg, mely a 2007. évben 8,3 millió forintot jelentett. Az adó 1 %-ának felajánlása mellett az állatparkkal szimpatizálók egyéb módon is segíthetnek. A menhely bejárati ajtajánál egy perselyt helyeztek el, amibe a mackók napi ellátását segítő adományokat várják. Egy maci napi ellátása 4800 Ft-ba kerül, a perselybe egy órányi ellátás díját, azaz 200 Ft –ot dobnak be lehetőség szerint az idelátogatók.

 Szomorú tény, hogy Magyarország lakosságának 30 %-a nincs tisztában vele, hogy hol is van a fővárosi állatkert. Az medvefarm hírnevét öregbíti az a tény, hogy a 22 hazai intézmény közül – melyek állatok bemutatásával foglalkoznak – a veresegyházi medveotthon a 2007. évben a negyedik leglátogatottabb volt. Ez azt jelenti, hogy évente megközelítőleg 155.000 látogatója van a menhelynek.

 Az idei évre jelentős fejlesztések várhatók. Az intézmény felvette a kapcsolatat a szlovákiai vonyicei állatkerttel. Ez az állatkert fogadja be a vadászbalesetek, vagy tűzesetek után árván maradt bocsokat. Idéntől ezeket az állatokat a menhelyre szállítják, és itt fognak nevelkedni.

Ehhez azonban a terület bővítése szükséges. Ezért a jelenlegi 3,5 hektárnyi területhez újabb 3,5 hektárnyit csatolnak. A bővítés a tavaszi hónapokban fog megvalósulni, de természetesen az átalakítás alatt is nyitva tart majd a macitanya. Sőt, tavasszal számos érdekes programmal várják az idelátogatókat. Idén húsvétra esik a medveébresztés napja. Ezen a napon családi vetélkedőkkel, színes programokkal várják mind a felnőtteket, mind a gyermekeket.

 A medveotthon egész évben várja látogatóit. Az állatok megtekintésében elfáradt vendégek több étkezőhely közül választhatnak, ahol a felnőtteknek szánt ételek mellett a gyermekek számára egészséges harapnivalókat kínálnak.

Ne feleljtsük el, hogy az állatkertekkel ellentétben itt állatot etetni lehet, sőt a gyermekek számára kihagyhatatlan élmény.  Ehhez a büfében az állatoknak csemegét (répát, mézet) is lehet vásárolni, a mézhez hosszú nyelű fakanalat biztosítanak ingyen, hozott méz esetén is.

Emellett a gyermekeket pónilovaglás, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és arcfestés várja. Érdemes tehát ellátogatni ide, akár egy egész napra is.

1 komment

Címkék: medveotthon

A bejegyzés trackback címe:

https://veresegyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr33336143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poli1 2008.02.18. 13:05:45

155.000 látogatója van a menhelynek.

Ezzel csak az a bajom, hogy ennek nagy resze busszal es gepkocsival es nem 50 km/h-val latogat.

Azthiszem szombaton volt egy csapat iskolas. Gyalog mentek es jottek vissza. A kiabalasukat es nevetgelesuket nagyon jo volt hallgatni a kocsik duborgese helyett.

De azert mi bagyon orulunk hogy itt a menhely!
Jojjenek csak azok a latogatok.

süti beállítások módosítása