HTML

A mi Veresegyházunk

Közösségi blog Veresegyház mindennapjairól. Szeretnél szerkesztő lenni? Írj egy e-mailt: horvath.zalan@index.hu Hozzászólnál? Regisztráj a www.pass.inda.hu oldalon!

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Gyermek és a kert

2008.04.11. 21:05 :: m..cs

 

Veszélyek a kertekben

Ahogy beköszönt a jó idő nem csak a kerti munkák szezonja jön el, hanem a gyerekek is kiszabadulnak a kertbe és onnan már csak az ősz hűvöse tereli őket  vissza házba. Addig is, a kert és a gyerekek, megférnek békében? Tudnak vigyázni egymásra? A kerti növények a gyerekre, hogy ne bántsák őket? A gyerekek a kerti növényekre, hogy ne okozzanak bennük kárt? A szülők tehetnek a legtöbbet, hogy a kerti növények és a gyerekek harmóniában megférjenek egymással.  Alapszabály, hogy a kicsiket nem szabad egyedül hagyni a kertben, hiszen sok növény levele, virága, termése mérgező hatású, amennyiben a gyerek eszik belőle. Egyébként a szobanövények esetében is vigyázni kell, mert a majd minden portán, ablakban  megtalálható növény, pl.  a diffenbachia, a klívia (a képen) és az amarillisz is mérgező.  A fák, bokrok közül az aranyeső (sárga akác), a tuja,  a tiszafa jelent veszedelmet, de ide tartozik a gyöngyvirág, a ricinus, a díszdohány, a leander, a sétányrózsa,   az illatos angyaltrombita (datúra)  is. Kellemetlen hasfájást  vagy más heves reakciót válthat ki a bukszus, a borostyán, a csillagfürt, a fagyal is, és igen kellemetlen a kaktuszokkal, rózsákkal való találkozás is. Ne engedjük, hogy a gyerekek a szájukba vegyenek bármilyen növényi részt, legyen az virág, termés, vagy levél.

A kerti séták ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy a kicsi gyerekkel megismertessük, megszerettessük a növényeket, virágokat. Hogy arra tanítsuk meg őket, érdemesebb a virágokban gyönyörködni és nem érdemes letépni őket, hiszen akkor hova lenne a holnapi és későbbi  találkozás öröme? A növényektől nem félni kell, hanem ismerni kell őket, nevükön kell nevezni, hiszen – ahogy a gyerekeknek – úgy a növényeknek is van nevük, némelyik a magyar nyelv bravúros alkotása. S ha már valamit a nevén tudunk nevezni, azt már felismerni és akár szeretni is lehet.  A kerti séta arra is jó, hogy tisztelni tanulja  a gyerek azt a sok munkát, törődést, amit  a szülők, nagyszülők a kert kialakításába, ápolásába fektettek, tanulja meg, hogy ápolni, gondozni, szeretni  kell a kertet és növényeit ugyanúgy, mint őt magát, mert csak akkor lesznek szépek és egészségesek. Nem csak a természet és teremtményei, hanem a munka tiszteletére is tanítható így a gyermek. A környezetvédelem is valahol itt kezdődik.

Aki a kert és a gyerekek témakörében el akar mélyedni, annak ajánlható Christiane Widmayr-Anneliese Kompatscher  Gyerek és kert c. könyve (Mezőgazda Kiadó).     

Dr Mádi Csaba

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veresegyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr82421781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Zalán · http://zalanhorvath.blogspot.com 2008.04.11. 22:06:31

Kedves Csaba!
Nagyon jó téma! Hasznos lenne egy hétvégi program keretében ezeket a növényeket "élőben" is bemutatni. Biztosan több család is szívesen résztvenne egy ilyen ismeretterjesztő programon. Vállalná valaki az előadó szerepét?

Poli1 2008.04.13. 20:59:19

Koszonjuk! En eddig is figyeltem ra , hogy mergezo kerti noveny ne legyen a lakasban es a kertben, de nem tudom mindrol hogy milyen.
A konyvben a mergezo novenyekrol reszletesebben is van? A kiado alapjan gondolom ez mar csak antikvariumbol beszerezheto?
süti beállítások módosítása