HTML

A mi Veresegyházunk

Közösségi blog Veresegyház mindennapjairól. Szeretnél szerkesztő lenni? Írj egy e-mailt: horvath.zalan@index.hu Hozzászólnál? Regisztráj a www.pass.inda.hu oldalon!

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Köszönés

2008.01.04. 08:41 :: m..cs

 

Köszönés

Az Újesztendő első napjaiban mintha kicsit jobban figyelnénk egymásra. Jó napot és boldog újévet kívánok – így köszönünk egymásnak és még mosolygunk is, hiszen valami új kezdődik, még ha az csak egy esztendő is… Jó lenne  ezt a szokást egész évben megtartani. Köszönni, mosolyogva köszönni, akkor is, ha alig ismerjük egymást, meg akkor is ha nagyon is jól ismerjük egymást, meg akkor is, ha ismeretlenekkel találkozunk, mondjuk kutyasétáltatás közben vagy a gyerekek húzta szánkó után baktatva. Mert még az ismeretlen is ismerőssé lép elő, hacsak egy pillanatra is, hiszen egyazon utat taposunk egyazon időben.

A köszönés jelzés, jelzése annak, hogy valahol összetartozunk. Összetartozunk, akkor is, ha sokszor nem is veszünk róla tudomást. Összeköt bennünket az a tény, hogy ebben a városban lakunk, hogy a városon belüli szűkebb táj közös, hogyha vigyázunk rá, akkor a közösre vigyázunk, ha ezen a tájon valaki szemetel, akkor a közöset piszkítja be, ha egymásra figyelünk, akkor a közösséget építjük.

Mintha kiment volna a divatból a szép köszönés. Jó napot, jó estét, Viszlát, mondjuk kurtán, a szép Jó napot kívánunk, Jó estét kívánunk, vagy Viszontlátásra helyett. Sietősen elhadarjuk azt is, alig megtorpanva és sokszor tekintetünkkel sem keresve a másik tekintetét. 

És ezt a gyerekek is látják. Nemcsak látják, hanem tanulják is, sőt alkalmazzák. Kisebb és nagyobb gyerekek jó esetben  foghegyről vetik oda, szüleik, nagyszüleik korosztályába tartozóknak, hogy Jónapot, vagy egyszerűen csak enerváltan intenek kezükkel – ahogy a felnőttektől látják. És ez még megtiszteltetésnek is vehető, hiszen sokszor  még a köszönés is elmarad.

Pedig jó érzés  illően köszönni és jó érzés a köszönést illően fogadni. Bizonyára közös élmény és tapasztalat a veresi piac. Milyen jó érzés végigmenni és hol ide, hol oda köszönni, alkalmi ismerősöknek, azoknak az árusoknak, akiktől hétről hétre zöldséget, vagy gyümölcsöt veszünk, és bár nem ismerjük egymást közelebbről, de a köszönéssel, fejbólintással jelezzük, hogy valahol összetartozunk…………. Boldog Újesztendőt Kívánok!

1 komment

Címkék: köszönés

A bejegyzés trackback címe:

https://veresegyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr86284112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Zalán · http://zalanhorvath.blogspot.com 2008.01.06. 20:52:47

A gyerekeknek, fiataloknak tényleg nem erősségük a köszönés, de talán ez idővel változik. Nem tudunk mást csinálni csak jó példával elöl járni és a "Kívánok" helyett "Jónapot kívánok"-kal köszönteni a másikat, illetve a "Hello" helyett a "Szervusz drága barátom" formulát használni. De szeretem még a "Szervusz vén csataló!" kicsit avítt kifejezést is, ami még mindig jobb, mint a "Csá-csumi-csá" féle szörnyülmények. Hiába, a nyelvet használni kell, de ehhez nem elég a kereskedelmi tévékből tájékozódni.
süti beállítások módosítása