HTML

A mi Veresegyházunk

Közösségi blog Veresegyház mindennapjairól. Szeretnél szerkesztő lenni? Írj egy e-mailt: horvath.zalan@index.hu Hozzászólnál? Regisztráj a www.pass.inda.hu oldalon!

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Veresegyház öröksége

2007.10.17. 23:00 :: Horváth Zalán

A Magyar Tudományos Akadémia Szakreferens Irodája az interneten is elérhetővé tette a Nemzeti Kulturális Örökség Oktatási Könyvtárának teljes anyagát. Ez a http://heraldicart.uw.hu webcímen érhető el, és itt rengeteg hazai település krónikája között természetesen Veresegyház története is megtalálható elektronikus formában. Az internet hozzáféréssel rendelkező iskolásoknak nagy könnyebbség, ha pl. egy házidolgozathoz szükségük van helytörténeti információkhoz, csupán egy kattintás, és máris olvashatják Horváth Lajos 1977-ben megjelent Veresegyház c. kötetét az elejétől a végéig.

Ugyanitt Pásztor Pál: Veresegyház és Szada története c. kiadvány is olvasható, mely 1994-ben látott napvilágot, bár a kézirat kelte: 1952. Ebben a műben a két település története az ősidőktől az 1848-49-es szabadságharcig elevenedik fel hihetetlen részleteséggel. A történelem iránt érdeklődőknek igazi csemege, s nem csak a szűk környezetet kutatók számára, hiszen ahogy a szerző kéziratában megmaradt utószavában írja: "... ahogyan egy csepp vízben, egy fénysugárban, egy parányi állatkában benne vannak az egész nagy természet törvényei: úgy egy-két falu történetében is az egész ország története tükröződik."

Szólj hozzá!

Címkék: helytörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://veresegyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr27199747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása