HTML

A mi Veresegyházunk

Közösségi blog Veresegyház mindennapjairól. Szeretnél szerkesztő lenni? Írj egy e-mailt: horvath.zalan@index.hu Hozzászólnál? Regisztráj a www.pass.inda.hu oldalon!

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Az iskola rendőre

2008.08.25. 13:06 :: Horváth Zalán

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008. szeptember 1-jétől útjára indítja „Az iskola rendőre” elnevezésű programot, amelynek alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők megszüntetése.

A balesetek szempontjából a gyermek gyalogosok és kerékpárosok a legvédtelenebbek. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, akár gyalogosként vagy kerékpárosként, akár utasként vesznek részt a közlekedésben. A tudatos magatartás kialakításában, a balesetek megelőzésében a felkészítésnek, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerep kell, hogy jusson.
 
Ezt a célt szolgálja meghirdetett „Az iskola rendőre” program, amely alapvetően az általános iskolai oktatásra épül, és egyben elősegíti a rendőrség által a gyermekek felé irányuló baleset- és bűnmegelőzési tevékenységet.
 
A program célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy iskola rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel.
A Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén működő általános iskolákkal a korábbi években is állandó kapcsolatot tartott fent a kapitányság Bűnmegelőzési Csoportja, a Közlekedésrendészeti Osztálya és a Rendőrőrsök. Igény szerint tartottak, és tartanak bűn- és baleset-megelőzési előadásokat az iskolákban, illetve különböző rendezvényeken, ahol nagy számú gyermeklátogatók vettek, vesznek részt (pl. gyereknapi rendezvények, város- és falunapok, gyerek táborok).
Évek óta - az iskolai szünetek kivételével - a reggeli órákban a közrendvédelmi állomány tagjai az iskolákhoz vezető utakon segítik a gyalogos forgalmat, a gyermekek biztonságos közlekedését.
 
2006. szeptemberében készített a Gödöllői Rendőrkapitányság egy átfogó tervezetet a bűnmegelőzési, felvilágosító tevékenység végrehajtására, melyet azóta is folyamatosan felhasznál a kapitányság a munkájában. Ez alapján minden évben felmérésre kerül a kiskorúak által, illetve sérelmükre elkövetett bűncselekmények száma, az eltűnt kiskorúak száma, és azokon a településeken ahol az elemzés szerint beavatkozásra van szükség, ott az iskolák közreműködésével tájékoztató, felhívó megbeszéléseket tart a rendőrség a pedagógusok és szülők részére. 
Az „Iskola rendőre” elnevezésű program – mely fő feladatait már ezidáig is végrehajtotta a Gödöllői Rendőrkapitányság - Gödöllő város és a Rendőrőrsök területén lévő központi, illetve nagyobb általános iskolákban kerül bevezetésre.
 
Gödöllő, 2008. augusztus 25.

1 komment

Címkék: balesetmegelőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://veresegyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr88631823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serfecs (törölt) 2010.01.26. 15:42:12

Tisztelt Blogíró,

Tudom, ez egy régi bejegyzés, de mostanában lett aktuális: hová tűntek a kisiskolások átkelését segítő rendőrök a Mézesvölgyi Suli elől?
Sajnos jónéhány autós furcsán értelmezi a közlekedési szabályokat (pl a suli előtti parkolóból terepjáróval a járdán át távozik) és nagyon megnyugtató volt a rendőrök jelenléte!
Lehet tudni arról valamit, hogy véglegesen "visszavonultak" vagy ez csak átmeneti állapot?

Üdv,
egy kisiskolás anyukája
süti beállítások módosítása